• Soulcare facials
  • Holistische huidverbetering
  • Manifesteren met kristallen
  • De energie van het universum
  • Sweet witchy vibes

Wat is ayurveda

 

De holistische benadering van huidverbetering benadrukt de onderlinge verbondenheid van lichaam, geest en huid. Het erkent dat de gezondheid van de huid vaak een weerspiegeling is van innerlijke gezondheid en balans. Deze aanpak is erop gericht om de grondoorzaken van huidproblemen aan te pakken, in plaats van alleen de symptomen te behandelen. De belangrijkste principes van holistische huidverbetering zijn onder meer:

-Voeding
-Ayurvedische Levensstijl
-Huidverzorging op maat

-Jouw dosha in balans brengen

Een holistische aanpak is meer dan enkel een glowing skin!

Wat is Ayurveda

In wezen vertaalt Ayurveda zich naar 'de wetenschap van het leven'. Ayurveda is gebaseerd op een uitgebreid begrip van de onderlinge verbondenheid van lichaam, geest en ziel, evenals hun relatie met de omgeving. Het biedt richtlijnen voor het leiden van een evenwichtig en gezond leven door de harmonie tussen deze elementen te bevorderen. Het centrale principe van Ayurveda is het handhaven van een evenwichtstoestand in lichaam en geest om ziekte te voorkomen en het algehele welzijn te bevorderen.

Voeding volgens ayurveda

Zit je niet zo lekker in je vel, dan is voeding binnen ayurveda je eerste aandachtspunt. Niet alleen wanneer je fysiek uit je doen bent, maar ook wanneer het mentaal niet zo lekker gaat. Het lichaam is volgens ayurveda namelijk de tempel waarin de ziel woont. Voeding zorgt voor het onderhoud en de reiniging van die tempel: door anders te eten, ga je je dus lichamelijk én geestelijk beter voelen.

Ayurvedische levensstijl

 

Ochtend

Hup, vroeg uit de veren! Voor fervente langslapers is ayurveda op het eerste gezicht niet zo mild. Wel valt er veel winst te behalen door ayurvedische ochtendrituelen toe te passen. Vroeg uit bed (hoe eerder hoe beter), genieten van de zonsopgang, rustig mediteren en een glas (lauw)warm water met citroensap drinken: met zo’n start kan de rest van de dag bijna niet meer stuk. De ochtend leent zich vervolgens uitstekend voor fysieke klusjes, wandelen of sporten. 

Omdat de ochtend volgens ayurveda het belangrijkste deel van de dag is, kent de leer een heel stappenplan voor de ochtend. Uiteraard hoef je niet meteen het hele plan tot in detail uit te voeren. Daag jezelf uit door langzaamaan je ochtendritueel wat aan te passen. ‘Vroeg opstaan’ hoeft niet te betekenen dat je meteen opspringt en actief wordt, het kan ook betekenen: de wekker om half zes zetten en rustig nog even in bed blijven liggen. 

Wat zijn dosha's

Er zijn er drie: Vata, Pitta en Kapha. Ze worden bepaald aan de hand van je lichamelijke en geestelijke toestand, je leefstijl en een pols- en tongdiagnose. Iedereen heeft alle drie de types in zich, maar niet alle drie in even grote mate.

 

Wat is een vata type

Vata is een persoon met een normaal gewicht of soms ondergewicht, met een over het algemeen fijne botstructuur. Het kunnen lange mensen zijn of juist kleine mensen, met een magere lichaamsbouw. In Vata is alles een adem van beweging en energie. Ze leven op impuls, op instinct. Een Vata persoon staat voor multitasking, instinctief en creatief, die graag met anderen omgaat en communiceert: Vata mediteert niet zo veel, hij of zij laat zich graag meeslepen door zijn of haar sterke vitale energie. Vata is als de wind. Ze volgt vooral de waarden die op dat moment belangrijk voor zich zijn. Hij of zij is gemakkelijk te overtuigen: als een veer in de wind”… Zo is Vata!

Wat is een pitta dosha

Pitta is een persoon met een normaal gewicht, met een harmonieus en sensueel lichaam, dat warmte uitstraalt. Het heeft een magere structuur, maar niet zo dun als Vata. Er is net iets meer substantie. Een zacht lichaam dus, maar wanneer het in onbalans is, heeft het de neiging om aan te komen. Niet overal: eerder op een bepaald punt, in een bepaald gebied. Pitta-mensen zijn emotioneel, met zowel vuur als water als elementen, ook erg beheerst. Het zijn dus mensen met een evenwichtig, gecontroleerd, georganiseerd karakter.

Wat is een kapha dosha

Wanneer de Kapha dosha overheerst dan ben je een persoon met een normaal gewicht of kan je last hebben van overgewicht, je hebt een zwaardere botstructuur, of bredere schouders of heupen dan anderen. In Kapha overheerst kalmte, reflectie en traagheid. Hij of zij is iemand met kracht en  stabiliteit. Stabiliteit niet alleen vanuit fysiek oogpunt, maar ook vanuit emotioneel oogpunt: Kapha is heel concreet in haar waarden, ze is stabiel en zal je nooit verraden.

Vata dosha uit balans

Als vata uit balans raakt, loop je het risico op gedachten die eindeloos in je hoofd blijven rondspoken. Je voelt je rusteloos, slaapt minder goed. Je geheugen hapert. Je stemmingen wisselen nogal. Misschien raakt je spijsvertering van slag en heb je een opgeblazen buik. 

Om weer in balans te komen, is het recept: je tempo vertragen. Mediteren, eten op vaste tijden en vroeg naar bed gaan helpen hierbij. Het voedsel dat je helpt is verwarmend; koude gerechten kun je beter vermijden. Kies voor voedsel met veel vocht, olie of boter. Zorg voor regelmaat en besteed je vrije tijd aan hobby’s die ontspanning bieden, zoals yoga. 

Pitta dosha uit balans

Als pitta te veel gaat overheersen krijg je te maken met brandend maagzuur, overspannenheid en ontstekingen. Ook emoties kunnen dan heftig worden: je bent prikkelbaar en snel boos.

De tijd nemen is vaak de beste tip als pitta uit balans is. Schrap een aantal punten uit je agenda, neem de tijd om even niets te doen, ga lekker uitwaaien - frisse lucht is belangrijk voor pitta. Vertrouw op je gevoel en deel met anderen hoe je in je vel zit. De voeding waar je vooral baat bij hebt? Fruit, granen en zuivel. Alcohol en scherp en zout eten kun je beter laten staan. 

Kapha uit balans

aat de kapha-energie overheersen, dan begin je bijvoorbeeld vocht vast te houden, krijg je last van allergieën en kom je snel aan. Je denkt minder helder en houdt vast aan het oude vertrouwde, ook als dat je niet meer dient - denk aan een relatie of baan die zijn beste tijd gehad heeft. Kapha in disbalans zorgt voor traagheid en lusteloosheid. Omdat kapha niet van verandering houdt, heeft ze de neiging wat koppig en bekrompen te zijn. Ook neerslachtigheid ligt bij een disbalans op de loer. 

Beweging is vaak key voor kapha. Fysiek in actie komen - elke dag, op meerdere momenten - doet wonderen voor je lichaam en je geest, net als het eten van lichte voeding. Veel verse groente is goed voor je. Vet eten kun je beter vermijden. Ook zoet - hoe lekker ook - kun je beter niet te veel eten.  En ook al heb je last van een after dinner dip, een dutje na het eten is niet verstandig. Even eropuit gaan, brengt je veel meer: kapha knapt op van verandering.